{BOFF}

Könyv Infó

Tesuji (Elementary Go Series #3)

Tesuji (Elementary Go Series #3)

Kiseido
Kiadó: 20k-
Rang: Kissé meglepett, de ez a könyv tényleg a Tesujiról szól! Magam

részéről már réges-rég szerettem volna egy olyan könyvet amiben a jó öreg létrán és getán túl valami tökösebb, kevésbé ismert tesujit is találok. Már kezdtem azt hinni, hogy valójában nincs is több tesuji, amikor végül kinyitottam ezt könyvet ... és láss csodát! Tesuji tesuji hátán! Igazi, valódi hamisitatlan gyilkos lépések és csapdák ! Csodás! :)

No persze megtaláljuk benne a jó öreg snapbacket, hálót, no meg a létra unokatestvérét, a laza-létrát is, de aztán ott sorakozik az egész rokonság: lólépés tesuji, slapping tesuji, clamping tesuji, noose tesuji, cross-cut tesuji, squeeze tesuji és kitudja hány még. ko-tesujik, menekülés, áldozás, vágás és kötés ami csak kell.

Öszintén szólva még a tizedét se láttam, de máris legalább 4-et találtam amit sose szoktam úgy belépni, pedig gyilkos. Azthiszem ha ezeket a trükköket jól elsajátitja az ember, akkor kegyetlen mészáros lesz belőle a táblán rövid időn belül :)

A szerző minden fejezetben (vágáselhárítás, vágás, kötés, invázió, stb ...) először magukat a tesujikat mutatja be egy-egy példán keresztül, majd a fejezet végén egy 10-12 feladványos minigyüjteményben mindjárt le is ellenőrizhetjük, mennyire értettük meg az olvasottakat. Ha esetleg nem egészen jól sikerülne valamelyik, semmi baj, a feladványokhoz részletes magyarázat is tartozik.

Kiváló könyv, bár nyelvezete kicsit száraz, nem olyan olvasmányos mint például a Learn to play go sorozat. Aki azonban szeretne csillogó szemmel olyasmiket motyogni, hogy "Tejóég, hát így is lehet? Ez marhajó!", annak bátran ajánlhatom!

--1 MonK

Copyright, © 2004. PaGoda Go Egyesület