{BOFF}

Könyv Infó

Lessons in the Fundamentals of go

Lessons in the Fundamentals of go

Toshiro Kageyma 7d
Kiadó: Kiseido
Rang: 10k-1d

Kageyama könyve egyszerűen kihagyhatatlan. Meg kell vallanom, némi gyanakvással vettem a kezembe ezt a nem túl sok ábrát de annál több szöveget tartalmazó könyvecskét, nekikezdve azonban rendkívül kellemesen meglepetés ért.

A könyv - mint a szerző is állítja - az alapokról szól. Sok könyv mondja ezt magáról, ez itt azonban tényleg be is tartja amit ígér. Márpedig az alapok meglehetősen fontosak, ez is hamar kiderül a könyvből.

A szöveg olvasmányos, egyáltalán nem unalmas, Kageyama stílusa meglehetősen egyéni. A profivá vált amatör meglepő keménységgel kritizálja az amatörök játékát (amúgy általánosságban, legyen szó 5 kyusról vagy 5 danosról), a könyvet olvasva azonban az ember hamar belátja milyen igaza is van. Mindenesetre az önérzetesebbek jobban teszik, ha egy kis egészséges toleranciával fognak neki az olvasásnak, és felkészülnek rá, hogy néhányszor bizony szabályszerűen le lesznek hülyézve. :-)

A könyv fejezetei a játék szinte minden főbb alapelemén végigvezetnek, kezdve a "hogyan számoljunk létrát" alapiskolától a "hogyan tanuljunk josekit" elveken keresztül egészen a helyes végjátékig.

Az ábrák érthetőek, világosak. Igaz nem mutatnak be ezer és egy variációt, ezek végiggondolását az olvasóra bízza a szerző, de azt hiszem ez jól is van így.

Aki elég bátorságot érez magában ahhoz, hogy nekikezdjen kicsit olvasmányosabb angol nyelvű könyvnek, semmiképpen se hagyja ki ezt a rendkívül hasznos művet!

Copyright, © 2004. PaGoda Go Egyesület