{BOFF}

Könyv Infó

Learn to Play Go, Volume IV. Battle Strategies

Learn to Play Go, Volume IV. Battle Strategies

Janice Kim
Kiadó: Good Move
Rang: 25k-10k

A játék eleje, a fuseki, sokak számára megközelíthetetlen. A lehetőségek száma mérföldekkel túllépi az 5-ös lottóét (ha nem vesszük az első sorokat, akkor is nagyjából 289 alatt a 30), valamint nehéz megmondani, hogy melyik lépésünk hogyan fog kihatni a játék kimenetelére a későbbiekben. Bár a középjátékban jóval kevesebb a lehetőség, mégis ez az a része a játéknak, ahol az elején megtett lépéseinket és területeinket biztosíthatjuk, hibáinkat kijavíthatjuk. A körülöttes kövek már valami szempontot adnak, így nagy figyelmet kíván a játék ezen része is.

A sorozat negyedik kötete a középjátékkal, a chubannal, valamint ezzel kapcsolatban az élet-halál problémával foglalkozik. A könyv írói kisebb részekre bontva a középjátékot adnak helyes megközelítési módot a játékhoz. Fő témái: a betámadás és csökkentés, helyes stratégiák megválasztása, támadási módszerek, az alakzatok védelme, életkeresés, alakzatok ölése, semeai, valamint a ko. Minden egyes nagyobb témát kisebbekre bont, s tippeket ad, mire kell igazán figyelni. A jobb belátás érdekében ezekre példát és ellenpéldát is hoz. A könyv végén egy kis feladatsorral ellenőrizhetjük tudásunkat.

A könyv azoknak ajánlott, akiknek szükségük van a helyes taktikának megválasztásához tanácsokra, és már megértik a go játék során felmerülő problémákat. A könyv még danos játékosoknak is nyújthat valami újat, mint például a semeai harcok matematikai levezetése.

Ami még nagy pozitívuma a könyvnek, az a nyelvezete. Szép, mégis kifejezetten egyszerű és könnyen érthető angolsággal lett megfogalmazva. Ezenkívül a góhoz kapcsolatos kifejezésekre egyszerre ad angol, japán illetve koreai megnevezést.

Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni, de többszöri átolvasása is ajánlott lehet.

--Estrica

Copyright, © 2004. PaGoda Go Egyesület